CO JE PROSECCO

Čas na aperitivo! Tento rituál se stal populární na mezinárodní úrovni a vytváří ikonický okamžik italského životního stylu. Prosecco je díky své variabilitě cukernatosti vhodné jako odpolední sklenička, ale s elegantní, neinvazivní charakteristikou i k párování s jídlem.

Prosecco je šumivé víno, které pochází z vinic na severu Itálie, z regionů Veneto a Friuli. V našem sortimentu najdete převážně Prosecco té nejvyšší kvality z DOCG oblasti Valdobbiadene Conegliano a Asolo.

 

 

Prosecco_Superiore_Map_Conegliano_Valdobbiandene_Credit_Consorzio_Di_Tutela_Del_Vino_Conegliano_Valdobbiadene_Prosecco_1920x1280_2

 

Prosecco DOCG

Prosecco pocházející výhradně z kopců mezi městy Valdobbiadene a Conegliano, z odrůdy Glera s možností 15 % Verdisa, Perery nebo Bianchetty. Povolený výnos hroznů ve vinicích je 13,5 tun na hektar. Každé vinařství smícháním hroznů z různých mikrozón v této oblasti vytváří směsi (cuvée), které fungují jako vyslanci vlastní vinařské filozofie. Vychutnat si ho můžete ve verzích Extra Brut, Brut, Extra Dry a Dry, klasifikovaných podle úrovně zbytkového cukru. 

Prosecco DOCG Rive

Pojem “Rive” označuje strmé svahy kopců, které jsou charakteristické pro danou zónu. Tato kategorie zdůrazňuje rozmanité výrazy Conegliano Valdobbiadene. Rive vína pochází z nejnáročnějších, nejkvalitnějších vinic, kterých je celkem 43. Každá z nich vyjadřuje odlišnou a výraznou kombinaci půdy, expozice a mikroklimatu. V Rive jsou výnosy vinic sníženy na 13 tun hroznů na hektar a povolen je jen výhradně ruční sběr. 

Prosecco DOCG Cartizze

Absolutní špičkou u prosecca je Cartizze. Od roku 1969 má zvláštní předpisy. Zahrnuje pouze 107 hektarů vinic a leží ve Valdobbiadene mezi nejstrmějšími svahy San Pietro di Barbozza, Santo Stefano a Saccol. Perfektní kombinace mírného mikroklima a starodávných půd, složených z morénu, pískovce a jílu, dodává těmto vínům jedinečné vlastnosti. Maximální výnos je 12 tun hroznů na hektar. 

DOCG Sui Lieviti 

Tak je označeno tradiční Prosecco na kalech, se sedimentem v lahvi, též zvané Sur Lie nebo Col Fondo. Kvasinky (lieviti), podle nichž má název, jsou ty, které spadají na dno lahve. Dochází tak k re-fermentaci, v souladu s původní metodou výroby šumivých vín. Vyrábí se ve stylu Brut Nature. Živé, lehce zakalené šumivé víno s velmi jemnými bublinkami a charakteristickou vůní čerstvě upečeného chleba.

DOCG Asolo

Vinice pro výrobu Asolo Prosecco Superiore DOCG se nachází na území 19 obcí kolem města Asolo. V rámci 15 % též může obsahovat odrůdy Verdiso, Bianchetta Trevigiana a Perera. Základem zůstává Glera. 

Prosecco DOC Treviso

Jedná se o základní kvalitu Prosecca, o výrazné rozšíření původního regionu, s příznivými podmínkami pro pěstování a s nižší nadmořskou výškou. 

Prosecco Rosè DOC 

Tuto novou kategorii Itálie oficiálně schválila v loňském roce. Hrozny ve směsi musí být minimálně 85 % Glera, stejně jako v běžném Proseccu, s přídavkem až 15 % Pinotu Nero. Výsledné víno má jemné perlení, svěží chuť a vůni s tóny květin a jahod.

Frizzante

Druhá fermentace v autoklávě probíhá s nižším tlakem, maximálně 2,5 baru, oproti spumante, kde je minimum 3. Výsledkem je čerstvé víno s méně bublinkami.

 

Dělení podle zbytkového cukru

Extra Brut - 0 - 6 g/l
Brut - 0 - 12 g/l
Extra Dry - 12 - 17 g/l
Dry - 17 - 32 g/l 

 

UNESCO

Jako vynikající příklad tradičního lidského osídlení, využití krajiny a interakce člověka se životním prostředím, zejména stalo-li se zranitelným v důsledku nezvratných změn, byl v roce 2008 zahájen proces přidání kopců Conegliano Valdobbiadene na seznam světového dědictví UNESCO a v roce 2019 uznán. Díky práci vinařů byla vytvořena skutečná kulturní krajina, která je jedinečná.