NĚCO O PROSECCU
"PROSECCO JE JEDINEČNÉ, LÁKAVÉ A NEZAMĚNITELNÉ,
KRÁSNÉ NEJEN NA POHLED, ALE I VELICE CHUTNÉ.
JISKŘIVÝ VZHLED, LEHKÁ A ŠŤAVNATÁ VŮNĚ S OVOCNOU CHUTÍ
PLNÁ RŮZNÝCH PODTÓNŮ. NECHTE SE PŘEKVAPIT PESTROSTÍ
A PROMĚNLIVOSTÍ, KTERÁ VÁS BUDE BAVIT.
KAŽDÉ PROSECCO JE JINÉ A V TOM JE JEHO KRÁSA.
SLIBUJEME, ŽE S PROSECCEM SE NIKDY NEBUDETE NUDIT.
OBJEVÍTE NOVÝ SVĚT CHUTÍ A VŮNÍ A KAŽDÁ CHVÍLE S NÍM
BUDE MÍT NOVÉ KOUZLO"
Prosecco je šumivé víno, které se vyrábí z odrůdy Glera s možností 15% přídavku dalších bílých odrůd. Podobně jako oblast Champagne
dává název šampaňskému, je i Prosecco charakteristické svou oblastí, ve které se pěstuje. Odrůda na výrobu Prosecca se totiž dříve jmenovala
Prosecco, ale po po roce 2009 Prosecco označuje apelaci a odrůda se nově jmenuje Glera. Vinice se nacházejí na severu Itálie v regionech
Veneto a Friuli Venezia Giulia. Kvalita Prosecca se velmi liší, ale v sortimentu Prosekárny najdete z velké většiny Prosecca
té nejvyšší kvality – tzv. Conegliano Valdobbiadene DOCG Prosecco Superiore, které zaručuje původ hroznů, vinifikační metodu
a konečné vlastnosti vína. Ty nejkvalitnější hrozny dozrávají na kopcovitých svazích patnácti obcí mezi městy Conegliano,
Valdobbiadene a Asolo. Nejprestižnější oblast, tzv. Grand Cru Prosecca je překrásná Cartizze.
PYRAMIDA KVALITY
VÝROBA PROSECCA
DALŠÍ DĚLENÍ PROSECCA
PODLE OBSAHU OXIDU UHLIČITÉHO
SPUMANTE – tlak v lahvi 3,5 baru a více (elegantní a jemné bublinky, intenzivní a dlouhotrvající perlení)
FRIZZANTE - tlak v lahvi 1–2,5 baru (hrubší a větší bublinky, jemné a krátké perlení)
TRANGUILLO - tiché víno bez perlení
PODLE OBSAHU ZBYTKOVÉHO CUKRU
EXTRA BRUT / BRUT NATURE: 0 g/l
BRUT - 0–12 g/l
EXTRA DRY - 12–17 g
DRY - 17–32 g/l
PODLE STYLU
1. Filtrované a čiré Prosecco vyrobené metodou
CHARMAT (druhotné kvašení v tlakovém tanku)
Moderní a aktuálně nejčastěji vyráběný styl Prosecca
– očekávejte klasické projevy ve vůni i chuti
2. Filtrované a čiré Prosecco vyrobené metodou
CHAMPENOISE (druhotné kvašení v lahvi)
Méně častý a vzácnější styl Prosecca – očekávejte zajímavou
chuť a vůni, která se blíží stylu
Champagne
3. PROSECCO COL FONDO – nefiltrované
Prosecco s kalem, tzv. Zakalené Prosecco
(kombinace druhotného kvašení v tanku a lahvi)
Původní a historický styl výroby Prosecca – až do
70. let minulého století jiná metoda výroby
Prosecca neexistovala. Aktuálně tento
styl Prosecca nabývá na síle
a je opět na vzestupu.*
* Tato vína jsou nejčastěji vyráběna tak, že těsně před dokvašením dojde ke stočení vína z tanku do lahve, kde dokvasí a zanechají sediment / kal a v této podobě jdou přímo k zákazníkovi.
Col Fondo vína jsou nefiltrovaná, nečiřená, úplně suchá (0 g zbytkového cukru), nepřidávají se do nich siřičitany a mají přirozeně zakalený odstín a sediment kalu na dně lahve.
SPECIFICKÉ VŮNĚ V PROSECCU
OVOCE
jablka, hrušky, limety, grapefruity, broskve, ananas
KVĚTINY
jasmín, lípa, akácie, frézie
DALŠÍ VŮNĚ
chlebová kůrka, sušené bylinky, oříšky, med