BUĎTE V OBRAZE
28.8.2019

Při jaké teplotě skladovat a podávat prosecco?

Nedávno se nám ozval zákazník s dotazem..

Dobrý den,

objednal jsem si u Vás balíček "OVOCE V LÁHVI", který mi dnes dorazil. Mám dotaz ke skladování - jak dlouho a za jaké teploty se dá prosecco skladovat?

A také prosím o radu, za jaké teploty je optimální jej podávat.

Děkuji a zdravím Vás.

A naše odpověď zní...

Prosecco jako mladé, svěží víno doporučujeme zkonzumovat co nejdříve, ideálně do dvou let od nákupu. Je to dáno technologií výroby, kdy víno vzniká při procesech v nerezovém tanku a po nalahvování je určeno k přímé konzumaci. Lahev je tedy jen takový přechodný obal a přechovávání v ní a delší skladování nemá pro produkt žádný smysl - ba naopak, víno se již nemůže rozvíjet a ležením v lahvi ztrácí svoji svěžest a ovocné tóny, jež jsou pro prosecco typické.

Vyjímku tvoří pouze kategorie takzvaných nefiltrovaných neboli col fondo prosecca. U těch je proces zrání převážně prováděn v lahvích s ponecháním sedimentu - kvasinek, což zaručuje jistý potenciál zrání vína a to až případně 5 let, víceméně se jedná o proces s nejistým výsledkem, některá vína mohou být čistší, jemnější, některá intenzivnější s výraznějšími tóny.

Díky ponechaným kvasinkám není třeba u těchto vín potřeba používat konzervační látky a sulfáty, díky tomu spadají do kategorie naturálních vín.

Ve Vašem případě se jedná o Torrei Zecchei col fondo (https://www.prosekarna.cz/v332-torre-zecchei-prosecco-col-fondo/#obsah) z balíčku, před konzumací doporučujeme jemně promísit obsah lahve (například jejím otočením dnem vzhůru a při mírném nákonu několikrát otočit kolem své osy a poté opatrně otevřít klasickým otvírákem - je uzavřena korunovým uzávěrem).

Prosecco doporučujeme skladovat na temném chladném místě (ideálně teplota od 12 do 18 stupňů), rozhodně se ale nic nestane pokud je skladováno krátkodobě v pokojové teplotě či v lednici, mnohem horší je skladování na přímém slunci. Teplota pro servírování se doporučuje na klasických 5 až 8 stupňů.

Jan Fridrich - hlavní sommeliér Prosekárny

 

Pokud i vy máte nějaký dotaz k proseccu či Prosekárně, neváhejte nás kontaktovat na adrese prosekarna@prosekarna.cz